Kinderen

 

 

Algemeen

Overgewicht en obesitas behoren tot de ergste gezondheidsproblemen van dit moment. Bijna de helft van de volwassen Nederlanders is te zwaar, net als één op de acht kinderen. Overgewicht, en in het bijzonder ernstig overgewicht wat obesitas heeft.

Wat is kinderobesitas?
Kinderobesitas wordt gezien als hetzelfde bij volwassenen: ze hebben teveel lichaamsvet. Bij volwassenen is het zo dat zij overgewicht hebben wanneer hun Body Mass Index (BMI: gewicht/ lengte²) tussen de 25 en 30 ligt. We spreken van obesitas wanneer deze index hoger dan 30 is. Volwassenen hebben een gezond gewicht wanneer het BMI tussen de 20 en 25 ligt. Bij kinderen gelden echter andere voorwaarden voor BMI; ze verschillen per geslacht en leeftijd. In de onderstaande tabel staan de voorwaarden voor kinderen.

Bereken hier je BMI

 

Hoe vaak komt kinderobesitas voor in Nederland?
Op dit moment heeft 13% van de kinderen tussen 5 en 16 jaar in Nederland overgewicht. Daarvan heeft 7% kinderobesitas. Dit betekent dus dat ongeveer 1 op 8 Nederlandse kinderen te zwaar is. De verhoging van overgewicht bij kinderen steeg in de afgelopen 25 jaar met 50%. Verwacht wordt dat er steeds meer kinderen overgewicht zullen ontwikkelen. 

Wat zijn de gevolgen van kinderobesitas?
De gevolgen van kinderobesitas kunnen zowel als psychologisch van aard zijn. 

Wat zijn de oorzaken van obesitas?
Natuurlijk kent obesitas verschillende oorzaken, maar simpel gezegd ontstaat obesitas door een teveel aan suikers en te weinig beweging. 

Wat kunnen we aan kinderobesitas doen?
Het is erg belangrijk om obesitas al op jonge leeftijd aan te pakken. Voor volwassenen met obesitas is er namelijk nog geen effectieve behandeling. Kinderen hebben nog minder vastgeroeste gedragspatronen, waardoor deze dus makkelijker te veranderen zijn. Tot slot hoeven kinderen geen absoluut gewicht kwijt te raken om slanker te worden. Door lengtegroei, en het constant houden van gewicht vermindert de obesitas. Voor kinderen met obesitas is bewezen dat gedragstherapie, gericht op het veranderen van eet- en beweegpatroon, het beste resultaat geeft. Daarnaast is de betrokkenheid van ouders er belangrijk in de behandeling.

Bronnen:

http://kinderobesitas.com/

http://www.eetonderzoek.nl/themas/obkinderen.htm

Vind jij jezelf te dik?

Bekijk resultaten